Yoksulluk nafakası boşanmanın mali sonuçlarından biri olup, bu nafaka boşanmaya sebebiyet veren olaylarda daha ağır kusurlu olmayan tarafın diğer taraftan mali gücü oranında talep ettiği süresiz bir nafakadır.
Yoksulluk nafakasına hükmedilmesinde dikkate alınan hususlar;
-Tarafların kusur durumları
-Nafaka talep eden şahsın boşanma halinde yoksulluğa düşüp düşmeyeceği
-Tarafların mali durumlarıdır.
Yoksulluk nafakası süresiz bir nafaka olup,nafaka borçlusunun hayatı boyunca devam eder. (İstisnası; Yoksulluk nafakasının kaldırılması gereken şartların oluşması halinde nafakanın kaldırılması için dava açılabilir)
Yoksulluk nafakası,nafaka borçlusunun ölümü ile birlikte kendiliğinden sona erer. Yani,nafaka ödeme yükümlülüğü nafaka borçlusu murisin mirasçılarına geçmez.
En çok sorulan sorulardan biri de, evlilik birliğinin anlaşmalı boşanma yoluyla sona erdirilmesi halinde,bu dava içerisinde yoksulluk nafakası talebinde bulunmamış kişinin daha sonra nafaka talebinde bulunup bulunamayacağıdır. Yargıtay içtihatları ile konuya netlik kazandırılmıştır. Buna göre, yoksulluk nafakası talep etmemiş olan şahsın açıkça bir feragat beyanı yok ise ayrı bir dava ile yoksulluk nafakası talep edebilme imkanı bulunmaktadır.
Yoksulluk nafakası boşanma davası ile birlikte istenebileceği gibi, boşanma davasından sonra ayrı bir dava ile de talep edilebilir. Boşanma davasından sonra ayrı olarak talep edilen yoksulluk nafakasının istenebilir olduğu süre;boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıldır.
Bilinmesi gereken diğer bir husus ise; boşanma davaları süresince devam eden nafakaların tedbir nafakası olarak adlandırıldığı, yoksulluk nafakasının boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren başlayan bir nafaka olduğudur.