Sosyal medya günlük hayatımızın önemli bir parçasını teşkil etmektedir. Bu nedenle de, söz konusu alanda hangi eylemlerin suç olduğunu bilmemiz önem arz etmektedir.
Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde ‘sahteprofil hesabı açılması’ suç olarak düzenlenmediğinden, cezai yaptırım uygulanamamaktadır. İşlendiğinde, yürürlükte bulunan kanun gereği suç olarak tanımlanmayan bir fiilden dolayı kişilerin cezalandırılabilmesi mümkün değildir.
Her gün binlerce sahte profil hesabı açılmaktadır. Sahte profil hesabı açılmasının ceza-i yaptırıma bağlanması halinde mahkemelerimizin böylesine bir yükün altından kalkması mümkün olmayacaktır.Ancak, söz konusu sahte profil hesapları üzerinden,Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde suç teşkil eden eylemlerin yapılması halinde cezalandırılma mümkündür.
Başlangıçta masum gibi görünen ‘sahte profil hesapları’ bu hesapüzerinden paylaşımlar yapılmaya başlandığında, adına hesap açılmış kişi için telafi edilmesi imkansız mağduriyetlere sebebiyet verebilmektedir. En çok karşımıza çıkan örnekler; medyatik ya da kamuya mal olmuş kişiler adına sahte profil hesabı açılarak, kişinin özel hayatına ilişkin görüntülerin ve bilgilerin yayınlanması, kişi hakkında asılsız ve iftira niteliğindeki yazılara yer verilmesi ,bu hesaplar üzerinden üçüncü şahıslara hakaret edilmesidir. İşte bu gibi hallerde, somut duruma göre 'Özel hayatın gizliliğini ihlal', 'kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi,yayınlanması', 'hakaret' suçları oluşabilmektedir. Ya da sahte profil hesapları ile kişinin arkadaşlarından borç para, kontür istenmesi halinde de 'dolandırıcılık' suçu oluşabilmektedir.
Neticeten; sosyal medya alanlarında sahte profil hesabı açılması tek başına suç oluşturmamakta, ancak bu sahte profil hesapları ile yapılan eylemler Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde ayrı bir suç oluşturuyorsa cezalandırılmaktadır.